Vi gör en uppdatering av vår telefonväxel.

Ni kan nå oss via mejl eller mobiltelefon.

Vi önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År
Julstängt mellan den 23/12 & 4/1. Vi ses då!

En levande historia

Blotta tanken på vår historia är svindlande och det är få förunnat att kunna blicka tillbaka på ett mer än 350 år långt arv. Vi – och de före oss – har arbetat hårt och långsiktigt och satt tydlig prägel på dagens Bruzaholms Bruk. Med vår historia i ryggen är det framtiden vi tar sikte på.

Vår historia sträcker sig mer än 350 år tillbaka i tiden och vi är därmed ett av Sveriges äldsta företag. Idag förvaltar vi, förutom våra verksamhetslokaler, en herrgård från 1785 och en unik bruksmiljö med dammar, kanaler och arbetarbostäder. Här finns även ett bruksmuseum som drivs av föreningen Bruzaholms Bruksmuseum.

År 1660 startade verksamheten vid Bruzaholms Bruk. Här fanns vattnet, skogen och malmen. Trots att många naturkatastrofer och olyckor drabbat bruket under århundraden har driftiga ägare alltid byggt upp det igen.

Smide

Enligt ett privilegiebrev från 1660 fick länsmannen Nils Pädhersson tillstånd av bergskollegiet att uppföra ett ”ränneverk”. Verksamheten började i blygsam skala, men utökades snart med en masugn, stångjärnshammare och en kniphammare. Alla typer av smide utfördes på bruket.

Gjuteri

Vid tiden omkring år 1800 skedde en tillbakagång för det svenska smidet. Då startade brukspatronen CMA Sjögreen gjuteriverksamhet. Tack vare en god kvalitet fick gjuteriprodukter från Bruzaholm redan från början ett gott rykte. Det var en omvälvande tid. Stora framgångar varvades med rejäla bakslag.

Pumpar och patent

Under slutet av 1800-talet började den viktiga pumptillverkningen. Under brukspatron J O Lundberg tillverkades 175 olika modeller, bl a den berömda ”Väduren”. 1896 tog han även patent på o-ringen, som än idag används i många sammanhang världen över.

Radiatorer och slitgods

1931 startades tillverkningen av radiatorer och värmeledningspannor. Under 1950-talet började produktionen av slit- och värmebeständigt gjutgods – en tillverkning som består än idag.

Långsiktigt ägande

Bruzaholms Bruk ägs av Cellwoodgruppen, en privatägd industrigrupp med lokal förankring och långsiktigt engagemang.